INFORMACJA PRASOWA – Wernisaż wystawy „Fotograf w podróży – Przystanek Dakar”

W imieniu Dzielnicy Śródmieście m.st. Warszawy oraz Totalizatora Sportowego Sp. z o.o., właściciela marki LOTTO uprzejmie informujemy, 19 września 2014 o godz. 19.30  w „Skwerze”, Krakowskie Przedmieście 60a, Warszawa (obok pomnika Mickiewicza) odbędzie się wernisaż wystawy zdjęć cenionego fotografa – Jacka Boneckiego. Wernisaż poprowadzi Jarosław Kazberuk, zawodnik, który wielokrotnie dojechał do mety rajdu Dakar. Podczas wernisażu zapraszamy na spotkanie autorskie. Autor zaprezentuje także fotografie, które nie znalazły się na wystawie. „Fotograf w podróży – Przystanek Dakar” to zbiór wyjątkowych fotografii sportowych, którym nie tylko towarzyszą emocje sportowe, ale też niezwykłe doznania podróżnicze.

Uczestnicy będą mogli nabyć książki Jacka Boneckiego „Fotograf w podróży” oraz „Przystanek Dakar” w specjalnej cenie.

Plenerowa wystawa prac artysty jest prezentowana na skwerze H.C. Hoovera od 18 sierpnia do 30 września 2014.

Prezentowane zdjęcia zostały wykonane podczas największego rajdu świata - rajdu Dakar –mojej największej fotograficznej podróży. Co roku mam przyjemność podglądać emocje związane ze sportową rywalizacją, uwieczniać na fotografii przepiękne krajobrazy, które mijamy podróżując przez trzy wyjątkowe kraje Argentynę, Chile, Peru, w tym roku także Boliwię. Dakar dla mnie to nie tylko wydarzenie sportowe, lecz okazja do podglądania tego, co dzieje się wokół rajdu: niezwykli ludzie, tubylcy, odmienne kultury, zwyczaje, emocje. Zachwyca mnogością tematów i wielowątkowością. To naprawdę wyjątkowe wyzwanie fotograficzne. Tym bardziej z niewątpliwą przyjemnością  prezentuję efekty z jakimi udało mi się je zrealizować.  – Jacek Bonecki

Jacek Bonecki (ur 1969 r. ) www.bonecki.com - fotograf, operator filmowy, producent telewizyjny i dziennikarz.  Jest artystą uniwersalnym i multitematycznym. Jako fotograf wszechstronny doskonale odnajduje się w różnych dziedzinach fotografii, takich jak fotografia podróżnicza, sportowa, reklamowa, motoryzacyjna, reportażowa. W swojej twórczości zaznacza wyraźnie własny punkt widzenia oraz charakterystyczny i niepowtarzalny styl fotografowania. Umiejętności zdobyte w szkole filmowej oraz inspiracje czerpane z inscenizacji filmowej, przenikają się w jego pracach. Część swojej wiedzy, doświadczeń i niezwykłych zdjęć zawarł w dwóch książkach wydanych nakładem wydawnictwa National Geographic: „Fotograf w Podróży” oraz „Przystanek Dakar. Rajd Okiem Fotografa”.

Organizatorem wystawy i wernisażu jest Dzielnica Śródmieście m.st. Warszawy oraz Totalizator Sportowy Sp.z o.o., właściciel marki LOTTO.